Juontokeikalla Vuoden Kokki -kisoissa

Maaliskuun viimeisenä viikonloppuna kisattiin Helsingin Messukeskuksessa Vuoden Kokki 2015 -tittelistä. Itse pääsin seuraamaan kisaa aitiopaikalta, sillä olin saanut kutsun tapahtuman juontajaksi yhdessä Sikke Sumarin kanssa. Keikkaa siis pukkasi, vaikka kauhan sijasta kouraan iskettiinkin mikrofoni.

Kokki ja SIkke valmiina vuoden huipputapahtumaan.

Kokki ja SIkke valmiina vuoden huipputapahtumaan.

Ensimmäistä kertaa Vuoden Kokki -kilpailu järjestettiin vuonna 1995, jolloin voiton vei Pekka Terävä. Pekalle ja muille sen jälkeen Vuoden Kokiksi valituille voitto on tuonut lisäpotkua uralle ja moni on menestynyt myös kansainvälisillä areenoilla, kuten  Vuoden Kokki mallia 2005 eli Matti Jämsén.

Mainetta ja kunniaa hakemaan oli tänäkin vuonna lähtenyt suuri joukko keittiön ammattilaisia. Heistä paikan torstaiseen semifinaaliin oli lunastanut kaksitoista kilpailijaa, jotka saivat panna parastaan arvovaltaisen tuomariston edessä. Alkuruokien pääraaka-aineiksi oli valittu kotimainen kirjolohi ja tuore osteri. Pääruokien liharaaka-aineista kisaajat voivat valita mieleisensä HKScanin toimittamista härän sisäfileestä, hännästä tai rinnasta.

Semifinalistit valmiina kisaan hyvillä fiiliksillä.

Semifinalistit valmiina kisaan hyvillä fiiliksillä.

Pitkän makustelun jälkeen loppukisaan jatkava kuusikko oli selvillä. Perjantain tiukkaan koitokseen pääsivät valmistautumaan Ismo Sipeläinen, Simo Pietarinen, Ville Leminen, Erno Kemi, Mikko Kaukonen ja Turo Väärti. Yöuniin kokeilla tuskin jäi paljon aikaa, sillä jo aamukymmeneltä piti olla messuyleisön edessä valmistamassa kolmen ruokalajin menua torstai-iltana ilmoitetuista raaka-aineista.

Alkuruoan pakolliset raaka-aineet olivat muikku ja maa-artisokka. Pääruoasta piti löytyä HKScan Rypsiporsaan sisäfilettä ja luutonta kylkeä.Neljä ja puoli tuntia kestäneen finaalin aikana näkyi, että nyt olivat oikeat mestarit lavalla. Kokkien työskentely oli rentoa kiivaasta tahdista huolimatta ja yleisö eli hienosti mukana. Tuomaristolla puolestaan oli kova pähkinä purtavana, kun arvosteltavaksi nostettiin toinen toistaan huikeampia ruoka-annoksia. Rohkeutta ja mielikuvitusta löytyi siinä kuin makua ja näköäkin.

Tuomaristoa työnsä ääressä.

Tuomaristoa työnsä ääressä.

Koko kilpailu huipentui perjantai-iltana tuomariston julistaessa päätöksensä. Vuoden Kokiksi 2015 kruunattiin G.W. Sundmansissa kokkaava Ismo Sipeläinen, jolla on plakkarissaan jo hopeaa ja pronssia aiempien vuosien kisoista. Kilpailun kakkoseksi sijoittui Mikko Kaukonen ravintola OLOsta ja pronssin poimi plakkariinsa Ville Leminen Smöristä.

Ismo Sipeläinen rakentamassa alkuruokansa esillepanoa.

Ismo Sipeläinen viimeistelemässä alkuruokiaan ennen nostoa.

Ismon kultamitalimenun alkuruokana oli tummalla limpulla kuorrutettuja, paistettuja ja marinoituja muikkuja, joiden kanssa tarjottiin maa-artisokkapyreetä ja friteerattua maa-artisokkaa. Pääruoka rakentui paahdetusta porsaan sisäfileestä, jonka lisäksi annoksessa oli selleripyreetä, haudutettua selleriä sekä friteerattua ylikypsää porsaan kylkeä. Jälkiruokana Ismolla oli tyrnisorbettia ja suklaamoussea financier-leivonnaisen kera. Huikea kokonaisuus, jonka tuomarit yksimielisesti arvioivat kisan ykköseksi.

Vuoden Kokin pääruoka-annos HK Rypsipossusta.

Vuoden Kokin pääruoka-annos HK Rypsipossusta.

Vuoden Kokki 2015 -kilpailun yhteydessä kisattiin myös Vuoden Tarjoilijan tittelistä, jonka nappasi lahtelaisessa Rouxissa työskentelevä Saara Alander.  Mielestäni on hienoa, että molemmilla ammattikunnilla on oma kisansa, jolla sekä kiritetään toisiamme että nostetaan ravintola-alan arvostusta kokonaisuudessaan.

Onnittelut voittajille, syvä kumarrus muillekin osallistujille ja tsemppiä kaikille ensi vuoden kisaan mukaan aikoville!

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.