Possua ja bisseä uudessa muodossa

Pekoni ja olut on maistuva makuyhdistelmä varsinkin dagen efter -tunnelmissa. Vielä jokin aika sitten ei olisi tullut mieleenikään, että ne voisi yhdistää myös ihan oikeasti. Vakka-Suomen Panimon panimomestari Jani Vilppaan silmiin oli kuitenkin osunut pikku-uutinen Kanadasta, jossa eräs pienpanimo oli lanseerannut pekonioluen. Uutisen luettuaan Jani oli ensin pitänyt ajatusta aivan hulluna. Jonnekin takaraivoon idea oli silti jäänyt muhimaan ja pompsahti sieltä esiin kesän kausioluita pohtiessa.

Kun pekoni ei kuulunut panimon perinteisiin raaka-aineisiin Jani muisti viime kesänä panimovierailulla poikenneen HKScanin Samuli Eskolan. Kilautus kaverille tuotti tulosta, sillä Samuli innostui yhtä lailla ajatuksesta ja oli valmis voimien yhdistämiseen. Tiimiin mukaan kutsuttiin itseoikeutettuna todellinen pekoninkehittäjien kunkku eli HKScanin Mikko Pajari. Koska lopputuotteen osalta ei ollut aivan selvää tuleeko siitä syötävää vai juotavaa, pääsin minäkin mukaan jonkun sortin ruokaosaajana.

Monien kokeilujen tuloksena syntyi salainen resepti, jonka lopputuloksena syntyi 2000 litraa Prykmestar Pekoniksi nimettyä pohjahiivaolutta. Ensimmäisinä uudesta olutmausta pääsivät nauttimaan Helsinki Beer Festivalin kävijät 15-16. huhtikuuta. Suomalaisittain ainutlaatuinen olut herättikin suurta huomiota ja siitä tuli festivaalin maistetuin olut.

IMG_3578 (1)

Samoihin aikoihin sain itsekin korillisen verran näytteitä kotiin. Viilennyksen jälkeen sihautin jännittyneenä ensimmäisen pullon korkin auki ja kaadoin lasiin elämäni ensimmäisen pekonioluen. Väriltään Prykmestar Pekoni osoittautui syvän kullankeltaiseksi ja oluen pinnalle muodostui kaunis vaahtokukka. Tuoksussa erottui selkeästi savuisuutta ja pekonin aromia. Makeahkoa ja hiilihappoista ensipuraisua seurasi pehmeä maltaisuus ja loppumaussa erottui jo selkeästi tuttuakin tutumpi HK Amerikan Pekoni. Savuisuuden lisäksi maussa oli aavistus myös suolaisuutta, mikä jätti mukavan jälkimaun kielelle.

Ensimmäinen 2000 litran erä päätyi pääosin myyntiin Helsingin ja Turun seudun K-kauppoihin, joista se lienee jo loppuunmyyty. 200 litraa löysi kuitenkin tiensä aina Joensuuhun asti, jossa Local Bistro ainoana ravintolana Suomessa tarjoaa tätä asiakkailleen. Kannattaa käydä katsomassa, josko maistiaisia vielä riittää.

Suuren suosion ansiosta Vakka-Suomen Panimolla on valmistumassa uusi satsi Prykmestar Pekonia jo ennen vappua. Panimomestari Jani Vilppaan mukaan olutta riittää sen jälkeenkin, sillä pekoniolut aiotaan pitää tuotannossa koko kesäkauden ajan. Kysyntää varmasti riittää, sillä mikäpä grillin ääreen sopisi pekonia paremmin. Kannattaa kokeilla: grilliruokiin HK Amerikan Pekonia ja grillaajalle Prykmestar Pekonia. Maistuu varmasti!

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin Possua ja bisseä uudessa muodossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.