Bocusen jälkilöylyjä Lyonista

Maailman kovimman kokkikisan kaksivuotiskausi päätyi maaliin Lyonissa tammikuun viimeisellä viikolla. Suomea kauden 2015-2017 Bocuse d’Or-kilpailussa edusti keittiömestari Eero Vottonen assistenttinaan Miikka Manninen. Matti Jämsenin valmentaman tiimin työ palkittiin kuudennella sijalla, vaikka virheetön suoritus olisi monien mielestä ansainnut enemmän.

Eero ja Miikka työn touhussa. (kuva: Elo-säätiö)

Yli satapäisen suomalaisen kannustajajoukon edessä esiintynyt parivaljakko pääsi samalla tekemään Bocuse d’Or -historiaa, kun kisan lautasannokset tehtiin ensimmäistä kertaa täysin vegaanisena. Suomen kilpailuannokseen Eero oli valinnut pääraaka-aineeksi maa-artisokan, jonka kanssa suomalaista makumaailmaa rakensivat herkkutattihyytelö ja pikkelöity kuusenkerkkä. Upea, moderni annos keräsi syystäkin huippupisteet vaativaalta tuomaristolta.

Suomen joukkueen vegaanilautanen. (kuva: Elo-säätiö)

Vadilla tarjoiltavan ruoan pääraaka-aineina olivat Bressen kana ja eurooppalainen hummeri. Myös tässä annoksessa maistui suomalainen metsä: kuusi, mänty ja sienet sekä katajainen savu.  Upean puhdaslinjaisen vadin muotoilu oli Harri Koskisen käsialaa.

Suomen joukkueen pääruokavati. (kuva: Elo-säätiö)

Kokonaisuus oli siis onnistunut ja Eeron mukaan kaikki meni keittiössä kuten oli suunniteltukin. Tunnelma oli hyvä myös katsomon puolella ja palkintojenjaon aikana mitalinkiilto oli kirkkaana suomalaiskatsojien silmissä. Lopulta kuitenkin pääpotin korjasi USA:n joukkue perässään Norja ja Islanti. Kenties kolmen pohjoismaan miehittämä podium olisi tällä kerralla ollut liikaa.

Sinivalkoinen kannustajajoukko vauhdissa.

Suurkiitos Eerolle ja koko tiimille kuitenkin hienosta suorituksesta ja kahden vuoden urakasta suomalaisen ruokakulttuurin hyväksi. Tästäkin vuodesta kertynyt kokemus tarjoaa oivallista evästystä seuraavaan Bocuse d’Or -kauteen lähteville edustajillemme.

Omalta osaltani Lyonin matka oli myös sukellus perinteisen ranskalaisen ruokakulttuurin sisään. Kokkina oli hienoa päästä läheltä seuraamaan paikallisten ruoanvalmistusta ja maistelemaan ranskalaisen keittiön klassikkoja – jos kohta erikoisuuksiakin – Lyonin lukuisissa ravintoloissa.

Yksi Lyonin kuuluisista klassikkoravintoloista.

Erikoisimmista makuelämyksistä mainittakoon vaikkapa sian mahalaukusta tehty andouillette-makkara sekä vasikan aivot. Viime mainittu muistutti kateenkorvaa, mutta oli koko lailla sitkeämpi ja etikkainen. Päällimäiseksi muistikuvaksi mausta jäi olo kuin olisi syönyt kalanmaksaöljyä. No, tulipa sekin kokeiltua, ettei tarvitse toistamiseen tilata.

Parhaimmasta päästä puolestaan oli Brasserie Georgesin tartar-pihvi. Annos valmistettiin valmiiksi vasta pöydässä alkaen majoneesista ja päätyen pihvin muotoiluun sekä tarjolle panoon. Mahtava makuelämys, jossa huippuluokan lihaa höystivät majoneesiin sekoitetut kaprikset, suolakurkku, sipuli ja persilja.

Andouillette-makkaraa. Ruokaa ei ihan kevyimmästä päästä.

Nälkäisen matkaajan kannattaa Lyonissa käydessään muistaa, että lounas- ja päivällisajan välillä (klo 14-20) kaupungin ravintoloissa ei tarjoilla ruokaa. Tällä välillä matkamiehen päivän pelastaa Paul Bocusen mukaan nimetty Les Halle de Lyon -kauppahalli. Hallissa on kuutisenkymmentä kojua, joista saa ainekset vaativimpiinkin gourmet-aterioihin. Eurooppalaiseen tapaan hallissa on myös useita pikku ravintoloita, joihin on mukava istahtaa nauttimaan vaikkapa ostereita tai maistamaan merisiiliä. Kyytipojaksi tarjolla on huikean hyviä viinejä ja ruoansulatuksen avuksi voi napata pastiksen jos toisenkin.

Ostereita oli tarjolla kaikkialla kauppahallia myöten.

Kaiken kaikkiaan Lyonin matka osoitti taas ranskalaisen keittiön monipuolisuuden ja ranskalaisten hyvää ruokaa kohtaan tunteman arvostuksen. Uusien tuulien rinnalla perinteetkin ovat vahvasti kunniassa – kermaa ja voita säästämättä.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.