Suomen leijonat Lyonissa

Aivan huikea Bocuse d’Or -kisa on takana ja tunnelmat huipussaan. Oli upeaa, että HKScan ryhtyi yhdeksi Suomen joukkueen pääsponsoreista, minkä ansiosta pääsin itsekin seuraamaan Matin kaksivuotista taivalta kohti Lyonin kisa-areenaa.

Istuessani elämäni ensimmäistä kertaa Bocuse d’Orin kisakatsomossa mietin, miten tähän on tultu. Olin saanut seurata tuntikaupalla Matin ja tiimin harjoituksia, maistellut Matin kokkauksia ja nähnyt kehityksen kaaren kaikilla kisaan liittyvillä osa-alueilla. Matti tiimeineen oli tehnyt tuhansia tunteja töitä, mikä todella näkyi otteissa jo harjoituskaudella. Nyt oli aika antaa lopullinen näyttö suomalaisesta osaamisesta.

Suomen huippufanit kannustamassa omiaan.

Suomen huippufanit kannustamassa omiaan.

Kisapäivän aamu valkeni vatsaflunssan kourissa, mutta siitä huolimatta vääntäydyimme ketjuasiakaspäällikkömme Janne Leppäsen kanssa kisahalliin jo hyvissä ajoin ennen kilpailun alkua. Paikalle onkin syytä kiiruhtaa jo aamuvarhain, sillä katsomot täyttyvät nopeasti eikä paikoista hevillä luovuta. Useimmat katsojat olivat varustautuneet istumaan paikoillaan yhtä soittoa koko päivän, minkä takia yhdellä ja toisella oli mukanaan reilusti evästä juomineen. Viisas veto, jonka ansiosta ei tarvitse jonottaa kisapaikan baareissa naposteltavaa ja virvokkeita saadakseen.

2500-päisessä yleisössä innokkaita Suomi-faneja oli reilut satakunta. ELO-säätiön toimittamien lippujen, räikkien, torvien ja muun rekvisiitan ansiosta meidät kyllä huomattiin, eikä vähiten äänekkyyden vuoksi. Viereen osuneiden norjalaisfanien kanssa kävimme pientä skabaa koko finaalin ajan, mikä loi tapahtumaan reilua maaotteluhenkeä.

Matti ja Antti työn touhussa.

Matti ja Antti työn touhussa.

Katsomopaikkamme oli suoraan Matin keittiön edessä, joten saimme seurata aitiopaikalta tiimimme työskentelyä. Rauhallista ja tarkkaa toimintaa alusta loppuun, ilman minkäänlaista hötkyilyä. Kaikesta näki, että Matilla, Antilla ja Eerolla oli itsevarmuus kohdallaan ja jännitys loisti poissaolollaan. Matti kokkasi hymyssä suin ja näytti heittävän välillä rennosti huultakin Eeron kanssa. Jätkien olemuksesta näki, että homma oli hanskassa ja sujui hienosti suunnitelmien mukaan.

Antti noutamassa parhaan assistentin palkintoa.

Antti noutamassa parhaan assistentin palkintoa.

Samaa mieltä näytti olevan myös tuomaristo. Ensin pokkasi Antti kisan parhaan avustajan palkinnon. Pian sen perään pääsi koko tiimi kumartamaan palkinnon parhaasta lihavadista, joka taatusti oli palkitsemisen arvoinen. Desibelien katsomossa noustessa päästiin viimein jakamaan mitalisijoja. Pronssit matkasivat Ruotsiin Tommy Myllymäen mukana. Hopean kuittasi USA, jolle mitalisija oli kaikkien aikojen ensimmäinen Bocuse d’Orissa. Jännitys tiivistyi tuomarien pitkittäessä voittajan julkistusta kunnes viimein julistettiin, että vuonna 2015 kultamitalin arvoiseen suoritukseen ylsi Norjan joukkue Ørjan Johanssenin johdolla.

Palkinto maailman parhaasta lihavadista.

Palkinto maailman parhaasta lihavadista.

Suomi jäi hiuksenhienosti mitaleilta, mutta saavutettu neljäs sija on kaikkien aikojen paras suomalaissuoritus näissä keittiömestarien MM-kisoissa. Matin huikean suorituksen ansiosta kuroimme kiinni huippumaiden etumatkan – jos sellaista on koskaan oikeasti ollutkaan. Seuraavissa kisoissa Suomen suorituksia tullaan katsomaan ihan eri silmällä kilpailijamaiden suunnalta. Seuraava edustajamme on jo lähtökohtaisesti huippuasemissa taistelemaan parhaista sijoituksista, kiitos Matin upean esimerkin.

Matti Jämsenin voittoisa lihavati.

Matti Jämsenin voittoisa lihavati.

Parhaat onnittelut hienosta suorituksesta maailman parhaan lihavadin tekijälle! Ja suurkiitos koko tiimille suomalaisen ruokakulttuurin edistämisestä.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.