Watson tulee. Oletko valmis?

Nyt on Mikkolan pojan nimi piirretty suomalaisen ruoanlaiton historiaan. Olin nimittäin marraskuun 18-19. päivä kokkaamassa ruokaa maailman suurimmassa teknologia-alan startup-tapahtuma Slushissa. Ei se vielä mitään – eikä sekään, että kanssani keittiössä hääri toisen kauden MasterChef-kisassa voiton pokannut Mika ”Pikkis” Tuomonen. Mutta se on jo jotain, että tiimiimme liittyi myös Watson!

Watson on IBM:n kehittämä tekoäly, joka nousi maailmanmaineeseen päihittämällä jenkkien Jeopardy!-teeveevisailussa kaksi kovinta ihmistietäjää. Sen jälkeen Watsonia on kehitetty hyötykäyttöön ja nyt sen avulla ratkotaan esimerkiksi vaikeita diagnooseja terveydenhuollon saralla. Uusimpia sovelluksia on vielä beta-vaiheessa oleva reseptiohjelma, jota minä ja Mika pääsimme ensimmäisinä suomalaisina kokeilemaan.

Ihan aluksi saimme etäkoulutusta jenkeistä verkon kautta ja sen jälkeen suoraan hommiin. Idea on lopulta aika yksinkertainen. Watsoniin syötetään valittujen raaka-aineiden nimet sekä mahdolliset muut ruokaan liittyvät määreet. Niiden perusteella Watsonin taustalla toimiva supertietokone kaivelee valtavia tietokantojaan ja suoltaa tuota pikaa nähtäväksi sata reseptiehdotusta. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään Googlen korvike, sillä reseptit ovat Watsonin itsensä suunnittelemia eivätkä muualta netistä löytyviä. Alkupään reseptit ovat yleensä melko perinteisiä, mutta sataluvun lähestyessä ehdotukset muuttuvat yhä luovemmiksi ja viimeiset ovatkin sitten jo silkkaa revittelyä.

Minä ja Pikkis valmiina kohtaamaan Watson

Minä ja Pikkis valmiina kohtaamaan Watson

Ensimmäiseksi kokeilimme Watsonin kykyjä hakusanoilla possu, riisi ja Italia. Sen tuloksena saimme reseptit parmankinkku-melonirisottoon sekä risottomakkaraan. Risoton jujuna oli verkkomelonipyreen käyttäminen osana risoton nestettä. Makkaranteossa puolestaan lampaansuoleen puserrettiin risoton seuraksi porsaan niskaa suhteessa 40:60. Lisukkeeksi teimme Watsonin ehdotuksen mukaisesti uunissa paahdetusta omenasta tehtyä omenasinappia.

Parmankinkku-melonirisottoa ja risottomakkaraa

Parmankinkku-melonirisottoa ja risottomakkaraa

Slushin toisena päivänä päätimme kokeilla, mitä Watson keksii hakusanoilla lammas ja gyros. Tälläkin kerralla valitsimme tekoälyn ehdotuksista kaksi mielestämme hyvinkin luovaa ruokalajia. Ensimmäinen annos rakentui ylikypsästä lampaanpaistista, jonka seuraksi Watson halusi  tarjota taboulehia, tsatsikia ja granaattiomenavinegrettiä. Toiseksi ruokalajiksi kone ideoi kokonaisena paistetusta lampaankareesta leikatut lammastikkarit ja niiden kylkiäisiksi kahvigeeliä, sienivaahtoa, kuivattuja oliiveja, sokeriherneitä ja retiisejä.

Ylikypsää lammasta ja lammastikkari lisukkeineen

Ylikypsää lammasta ja lammastikkari lisukkeineen

Watson on melkoinen nero erilaisten raaka-aineiden ja makujen yhdistelyssä, kuten kokkaamistamme annoksistakin näkyy. Tekoälyn ideoimissa resepteissä tulee usein vastaan sellaisia makucomboja, joita ihan ensimmäiseksi ei itselle tulisi mieleen. Niinpä olikin tosi hauska päästä kokeilemaan, kikkailemaan ja maistamaan, miten tekoäly mestarin hommista selviää.

Parin päivän kokeilun perusteella Watson ei tee ammattikuntaamme turhaksi, vaan tuo työhön aivan uudenlaista innoitusta. Watson on verraton apu esimerkiksi silloin, kun keittiön antimilla halutaan korostaa ravintolan omaa liikeideaa. Syöttämällä supertietokoneen pureskeltavaksi omat toiveensa saa listalleen huikeita makuelämyksiä, jotka istuvat erikoisempaankin ruokalinjaan ja auttavat ravintolaa erottautumaan kilpailijoistaan. Odotetaan siis innolla tekoälyn tuloa keittiöihimme ja ollaan valmiina ottamaan Watson ilolla vastaan.

Tässä vielä videota Watsonista keittiössä.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.