Kiitospäivän vietossa Miamissa

Lomailimme marraskuun lopulla Miamissa, jossa saimme siellä asuvan suomalaisen ystäväperheemme kautta kutsun osallistua periamerikkalaisen Kiitospäivän eli Thanksgiving Dayn viettoon.

Kiitospäivää vietetään Yhdysvalloissa marraskuun neljäntenä torstaina, ja monissa amerikkalaisissa perheissä se on jouluakin tärkeämpi perhejuhla. Kiitospäivän historia alkaa jo vuodesta 1620, jolloin satakunta Mayflower-aluksella uudelle mantereelle saapunutta siirtolaista rantautui Cape Codiin ja perusti Plymouthin kaupungin.

Siirtolaisten saapuessa syksy oli liian pitkällä useimpien istutusten tekemiseen ja he kärsivät tuoreen ruuan puutteesta. Ensimmäinen talvi uudella mantereella oli epätavallisen ankara ja puolet siirtokunnan jäsenistä kuoli. Kevään tultua Wampanoag-heimon päällikkö Massasoit teki sopimuksen rauhaomaisesta rinnakkainelosta uudisasukkaiden kanssa. Heimo lahjoitti tulijoille ruokaa ja opetti tulijoita kalastamaan, metsästämään ja viljelemään maissia.

Wampanoang-heimon intiaanit olivat viettäneet, maan antimista kiittäen, kiitospäivää jo aikojen alusta lähtien. Uudisasukkaat kutsuivat päällikkö Massasoitin ja 90 heimon jäsentä jakamaan juhlan kanssaan. Siihen kuului urheilua, sotilasparaati sekä runsaasti ruokaa. Suuri osa amerikkalaisista pitää juuri tätä tapahtumaa Kiitospäivän perinteiden alkuna.

Kiitospäivä kokoaa ystävät ja perheet yhteen ja niinpä meidänkin juhlissamme oli mukana viisi perhettä, joista kolme oli ruotsalaisia. Mukana olivat myös perheiden lapset tyttö- ja poikaystävineen, mikä korosti Kiitospäin ydinasioita, kuten yhteisöllisyyttä ja jakamista. Tunnelma oli lämmin ja meidät vieraammatkin otettiin avosylin vastaan.

Kiitospäivän ateria kootaan useimmissa amerikkalaiskodeissa samaan tapaan kuin ensimmäisten siirtolaisten ja intiaanien yhteinen ateria. Niinpä meidänkin ateriamme päätähtenä oli uunissa paahdettu, jättikokoinen kalkkuna, jonka mehukas täyte oli isäntäperheen pään itse tekemä. Isännän kunniatehtäviin kuului myös kalkkunan viipalointi, tarjolle tuominen ja kiitospuheen pito ennen ateriointia.

kuva

Kalkkuna-aterian jälkeen seurasi myös perinteinen pumpkin pie eli kurpitsapiiras. Kukin perhe oli lisäksi tuonut mukanaan jotain grillattavaa, meidän nyytistämme löytyneiden lohen ja ruijanpallaksen lisäksi. Niin ilta jatkui vielä pitkään ihmisten viihtyessä ja nauttiessa Kiitospäivän hengessä niin hyvästä seurasta kuin grillin antimista.

 

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.