Food & Fun valloitti Turussa

Turun keittiömaailma kansainvälistyi kertaheitolla lokakuun alussa, kun Islannissa syntynsä saanut Food & Fun -tapahtuma rantautui Aurajoen rannoille. Reykjavikissa jo toistakymmentä kertaa järjestetty tapahtuma on vuosien mittaan tullut tutuksi myös suomalaisille keittiömestareille. Islannin festivaaleille ovat osallistuneet muun muassa Erik Mansikka, Pekka Terävä, Matti Jämsen ja Kai Kallio. Turun tapahtuma oli ensimmäinen Reykjavikin ulkopuolella järjestetty ja jatkoakin on luvassa tulevina vuosina.

Ensimmäisen Food & Fun Turun ravintoloiksi valikoituivat E. Ekblom, Hus Lindman, Karu, Kaskis, Ludu, Mami, Pinella, Ravintolalaiva Cindy ja Smör, jotka ovat turkulaisen ravintolamaailman kermaa. Kaskis valittiin juuri Glorian Ruoka ja Viini -lehden toimesta vuoden parhaaksi ravintolaksi ja hyvin pärjäsi myös Ludu, joka nappasi lehden lukijaäänestyksessä viidennen sijan.

Cw6KxEJGtW-va6MkCJEuPS0pq_MR0jh3f2aWWN89mgU,wVU9zhtdv4XiMNZYgt9zHPiaqNsNwxJuKWn9XAPjAGg,YmcygXxJF_8F7LYsd2MinJPgoJju3cu6C6EkKQwsGAo

Kuva: Maria Kiraly/Food & Fun Finland

Tapahtuman idean mukaisesti jokainen yhdeksiköstä sai keittiöönsä vierailevaksi tähdeksi jonkun mukaan kutsutuista ulkomaisista keittiömestareista. Yhdysvalloista, Espanjasta, Islannista, Ruotsista ja Virosta tulleet mestarit laativat kukin oman, saariston raaka-aineita kunnioittavan neljän ruokalajin menunsa yhteistyössä ravintolan kanssa. Lähiraaka-aineiden korostamisen lisäksi ohjaavana tekijänä oli kiinteä 48 euron hinta.

HKScan oli yksi tapahtuman yhteistyökumppaneista, minkä ansiosta pääsin tuomaroimaan eri keittiöiden suorituksia. Kymmenhenkinen tuomaristo jaettiin kahteen ryhmään, joille annettiin arvioitavaksi eri ravintolat. Arvosteluperusteina olivat erityisesti ruuan maku, rakenne, ulkonäkö ja raaka-aineet. Kumpikin ryhmä valitsi käymistään ravintoloista omat suosikkinsa ja niden menut rakentaneet mestarit pääsivät kisaamaan Food & Fun Turun parhaan keittiömestarin tittelistä.

Kaskiksen väkeä työn touhussa

Kaskiksen väkeä työn touhussa.
Kuva: Jelena Candolin/Food & Fun Finland

Tarjolla oli monipuolinen makupaletti, jossa näkyivät niin osallistuvien ravintoloiden oma linja kuin vierailevien mestareiden kädenjälki. Pitkän makustelun tuloksena tuomariston suosikeiksi kohosivat Kaskiksen ja Ludun menut. Ensinmainitun oli luonut islantilainen Sigurdur Haraldsson ja Ludun menu oli jenkki Hamilton Johnsonin käsialaa. Turun kaupungintalolla pidetyssä finaalissa kumpikin mestari tarjoili parikymmenpäiselle tuomaristolle omat menunsa, jotka löytyvät tapahtuman nettisivuilta: Kaskis/Haraldsson  ja Ludu/Johnson.

Finaalin tuomaristoa työnsä ääressä.
Kuva: Lauri Hannus/Food & Fun Finland

Finaalissa molemmat mestarit tiimeineen laittoivat kaiken osaamisensa peliin. Tuomaristo sai eteensä jo alkuruokavaiheessa hyvin erilaiset annokset, joista voittajan valinta oli hyvin vaikeaa. Lopulta vaaka kääntyi kuitenkin Haraldssonin puoleen ja Sigurdurin saavuttama etumatka pitikin loppuun asti. Ensimmäisen Food & Fun Turun parhaan keittiömestarin titteli matkasi siis Islantiin ja ravintoloista voiton vei Kaskis.

Hamilton Jackson (vas.), Siggi Hall ja Sigurdur Haraldsson

Hamilton Johnson (vas.), Siggi Hall ja Sigurdur Haraldsson.
Kuva: Sari Soininen/Food & Fun Finland

Tapahtuma kokonaisuudessaan oli onnistunut. Ravintolat ja mestarit pääsivät hienosti esiin ja asiakkaat pääsivät kokemaan ainutlaatuisia ruokaelämyksiä. Ajankohtakin tapahtumalle oli mitä mainioin, koska Food & Fun Turku täytti ravintolat keskellä perinteisesti hiljaisempaa syyskautta. Eri ravintoloiden kattauksista pääosa oli myyty jo hyvissä ajoin ennakkoon eikä tyhjiä pöytiä tainnut olla missään. Kaikki mukana olleet ovat varmasti tyytyväisiä tulokseen, mukaanlukien Turun kaupunki, jonka maine vahvan ravintolakulttuurin kaupunkina vahvistui Food & Funin ansiosta.

Food & Fun Finlandin organisaattorina toimii Kustavin Kipinästä tuttu Pekka Kuru. Turun tapahtumassa yhteistyökumppanina oli myös koko idean isä, Islannin tunnetuin keittiömestari Siggi Hall.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.