Best BBQ on the road

Syyskuun alkajaisiksi tuli reissattua työn merkeissä niin Lontoossa kuin Tallinassa. Lontoossa kohteena oli suurta suosiota nauttiva Meatopia-tapahtuma, jossa vierailin myös viime vuonna. Tarinaa vuoden takaisista fiiliksistä löydät täältä. Tallinnaan matka vei Sauce Forumin merkeissä.

Tuttuun tapaan Meatopian grillien ääreen oli kutsuttu taas runsaat parikymmentä kokkia. Pääosa mestareista oli brittejä, mutta joukkoon mahtui myös jokunen kaukaisempi vieras. Netflixin Chef’s Table -ohjelmastakin tutun argentiinalaisen Francis Mallmannin  lisäksi kutsun oli saanut jälleen myös Rukatontun Matti Hurttia. Matin tarjotessa minulle paikkaa tiimissään en epäröinyt lähteä mukaan, vaikka Meatopiassa hommia tehdäänkin täysin vapaaehtoispohjalta.

Ständimme päätähtenä oli mikäpä muu kuin napapiiriltä Lontooseen lennätetty poro, josta valmistimme festarivieraille grilliherkkuja lappilaiseen tapaan. Perinteinen poronkäristys kuului tietysti listalle, minkä lisäksi grillasimme poronpaistia. Possun, karitsan ja häränlihaan tottuneille briteille poro oli oudompi tuttavuus. Vielä eksoottisempaa heistä oli se, että tarjosimme poronpaistin lisukkeena poron omaa ruokaa eli jäkälää.

Hyvin teki suomalainen ruoka kuitenkin kauppansa. Kaikkiaan valmistimme ja möimme pitkälti toistatuhatta annosta, joissa medium miinus -kypsyyteen grillatun poronpaistin kylkiäisenä oli jäkälän lisäksi savujuustoperunaa, puolukkaa, jägermeister-kastiketta sekä kuusenhavuilla maustettua öljyä. Moni kehui meille, että  Matti Hurttia and The Wingsin ”Lapland Round Trip” oli parasta, mitä tämän vuoden Meatopia tarjosi.  Järjestäjätkin olivat tyytyväisiä, koska kutsu kävi tulla paikalle myös ensi vuonna.

Virossa asuvan Pauliina Pirkolan Tallinnaan ideoima ja organisoima Sauce Forum on hyvän ruoan ympärille rakennettu monipuolinen tapahtumakokonaisuus. Nyt toista kertaa järjestetyn tapahtuman ohjelmaan sisältyy paljon erilaisia lähinnä alan ammattilaisille suunnattuja luentoja, mutta myös erilaisia illallisia ja kokkausnäytöksiä.

HKScan on yksi tapahtuman yhteistyökumppaneista, joten luonnollisesti halusimme olla näkyvästi mukana. Tämä tapahtui Barbie Dudes BBQ Dinner -illassa, jonka tarkoituksena oli näyttää, miten monin tavoin huippukokit eri puolilta maailmaa grillin ääressä työskentelevät. Mukaan oli kutsuttu muun muassa australialainen Lennox Hastie, jonka Firedoor-ravintolaa pidetään yhtenä maailman parhaista BBQ-ravintoloista. Firedoorissa grillihiilet poltetaan paikan päällä eri puulajeista ja näin Lennox halusi tehdä myös Sauce Forumissa. Tätä varten paikalle tuotiin erikoisvalmisteinen kiviuuni, joka valitettavasti hajosi palasiksi ennen h-hetkeä. Onneksi kaikessa kiireessä jostain löytyi korvaaja ja illan ohjelma oli Lennoxin osalta pelastettu.

HKScan halusi myös panna parastaan pääosin alan ammattilaisista koostuneen yleisön edessä. Niinpä lennätimme Tallinnaan Hong Kongista asti keittiömestari Jaakko Sorsan, joka on kumppanimme rypsipossun Aasian valloituksessa. Rypsipossua eri muodoissaan paahtui myös grillissämme, joka seisoi muiden osallistujien tulisijojen tavoin ulkosalla F-hooneen edustalla. Loppuunmyydyssä tapahtumassa oli 210 vierasta, jotka saivat nauttia rennosta bbq-tunnelmasta ja mehevistä liha-annoksista live-musiikin ja laatuviinien kera.

Kokonaisuutena ottaen Sauce Forum on hieno tapahtuma, ja vain kahden tunnin laivamatkan päässä Helsingistä. Kannattaa ehdottomasti ottaa ohjelmaan, jos hyvä ruoka sekä ruoka- ja viinitietous kiinnostaa.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.