Tärkeä tiedote lomailijoille liikkeellä jossain päin Suomea!

Kolean alkukesän jäljiltä matkatoimistot myyvät jo eioota etelän aurinkoon kaipaaville. Onneksi meillä suomalaisilla on kaunis kotimaa, joka on täynnä hienoja lomakohteita kaikenlaisia elämyksiä etsiville. Turhan usein sitä sortuu silti itsekin lähtemään maailmalle loma-aikoina, vaikka viikko tai pari kotimaata kiertäen tarjoaisi monesti enemmän. Hyviä, suorastaan erinomaisia makuelämyksiä osuu matkamiehen reitille joka puolella Suomea. Tässä oman makuni mukaisia poimintoja:

TAMPERE

Aloitetaanpa vaikka Tampereelta, ihan aikataulusyistä. Heinäkuun 11. päivään asti sikäläisen Ravinteli Berthan ravintoloitsijat hätistävät muut berthalaiset kesälomalle ja pistävät pystyyn väliaikaisravintelin. Tarjolla on perus-Berthaa ronskimpaa ruokaa, oivallisia oluita ja asiakkaillakin on mahdollisuus päästä köökkiin kokkaamaan. Muita tutustumisen arvoisia paikkoja ovat myös tulisia wingsejä tarjoileva SiipiWeikot sekä syvän Etelän perinteisten, savunmakuisten BBQ-herkkujen nimiin vannova Pork and More. Molemmista voi napata eväät myös mukaan matka-aikataulun niin vaatiessa.

Pork and More, Tampere

Kuva: Pork and More, Tampere

TURKU

Tampereelta matka jatkuu sen ikuiseen kilpakumppaniin eli Turkkuse. Turkulaiset ravintolat ovat viime vuosina saaneet mainetta ja kunniaa roppakaupalla, eivätkä syyttä. Upean Vähätorin kupeessa sijaitseva Mami on kivunnut moneen kertaan Suomen parhaimpien ravintoloiden 10 kärkeen -listalle ja saman teki salamavauhdilla myös Kaskis. Monien muiden turkulaisravintoloiden tavoin molemmat ovat keittiömestarivetoisia paikkoja, joissa on aina erinomainen fiilis ja ensiluokkainen ruoka. Kesäaikaan on vaikea välttää myös Aurajoen rannoille ankkuroitujen ravintolalaivojen kutsua. Tuoppi per paatti -tahdilla tehdystä kierroksesta saa matkamuistoksi tuhdinpuoleisen kankkusen. Isot pojat ovat näin minulle kertoneet.

Mamin pojat, Turku

Kuva: Mami, Turku

KUOPIO

Turun murteen parista on hyvä hypätä toiseen kielellisesti käsittämättömään kaupunkiin. Lounasaikaan Kuopioon osuvalle voi suositella suunnaksi Top Chef -voittaja Anssi Kantelisen isännöimää Urbania, jonka puhtaista raaka-aineista tehdyissä annoksissa on aina jotain pientä yllättävää twistiä. Pikkuisen paremman streetfoodin ystäville oikea paikka on Ravintola Intro, jonka ruokalistalla ovat vahvasti edustettuna aasialaiset maut. Kuopion kävijälle ehdoton must on tietysti mualiman paras muikkuravintola Sampo. Annos voissa rapeiksi paistettuja muikkuja tuhdin perunamuussin kanssa takaa, ettei näläkä ihan hetkohta matkamiestä vaevoo.

Kuva: Intro, Kuopio.

Kuva: Intro, Kuopio.

OULU

Kotikaupungissani Oulussa yksi suosikkimestoistani on Burgeribaari Kauppuri 5. Sataprosenttisesti itse tehtyjen hampurilaisten lihat on jauhettu baarinpitäjien oman reseptin mukaan naudanlihasta ja silavasta, mikä tekee niistä todella meheviä. Jo legendaariseksi kohonneen Teurastaja-burgerin lisäksi listalta löytyy viitisentoista muutakin hampparia. Sovinnaisempaa ruokahetkeä kaipaavan kannattaa suunnistaa kauniissa vaaleanpunaisessa jugend-talossa sijaitsevaan Puistolaan. Viihtyisässä smart casual -ruokaravintolassa suositaan lähiseudun tuotteita ja kauden raaka-aineita. Lauantaisin tarjolla on myös suosittu ja runsas brunssi.

Kauppuri 5, Oulu

Kuva: Kauppuri 5, Oulu

ROVANIEMI

Pahnan pohjimmaisena vaan ei vähäisimpänä nostettakoon esiin vielä Rovaniemi. Lapin pääkaupungissa on turistille tarjottavana paljon muutakin kuin poronkäristystä ja muita pohjoisen perinneherkkuja. Ehdottomasti käynnin arvoinen on kahvila Kauppayhtiö, jonka ruokalistan tähtenä ovat hampurilaiset – pure burger. Ison veden takaa haetuilla opeilla tehdyt hampurilaiset ovat kaikin puolin taiten tehtyjä ja valikoima monipuolinen aina ramenburgeria ja tofu-avokadoburgeria myöten. Hampurilaisten liha puolestaan on aina 100% lappilaista alkuperää. Hampurilaisten lisäksi Kauppayhtiössä kaikki muukin on kaupan: huonekalut, irtaimisto ja pientavarat ja tiloissa toimii myös Hih-Hi! vaatekauppa. Lisäksi Kauppayhtiössä on paljon muutakin menoa ja meininkiä: DJ, livemusaa, teatteria ja kaikenlaista muutakin ohjelmaa. Lapin kävijöille must!

Kuva: Kauppayhtiö, Rovaniemi

Kuva: Kauppayhtiö, Rovaniemi

Eli tässäpä näitä. Rohkeasti vaan reissuun ja ravintoloita katsastamaan. Itse suuntaan ensin pariksi viikoksi Portugaliin, mutta sieltä palattua on ohjelmassa Suomi-turnee linjalla Joensuu-Kuopio-Oulu.

Aurinkoista, rentouttavaa, rokkaavaa ja kaikin puolin maistuvaa kesää itse kullekin!

PS. Kuvat lainattu esiteltyjen ravintoloiden sivuilta omalla luvalla. Kiitos ja anteeksi.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.