Food Campissa tehtiin ruuanlaitostakin taidetta

Elokuun viimeisenä viikonloppuna sain ilon osallistua kaikkien aikojen ensimmäiseen Food Camp -tapahtumaan, jonka arkkitehtinä toimi Suomen Gastronomian Akatemian Kokkien Kokiksi 2014 valitsema Pekka Terävä. Paikkana oli vasta uudistunut Serlachius-museo Gösta, jonka ravintolapalveluista Pekka vastaa yhdessä Henry Tikkasen kanssa.

FoodCampin vieraileviksi tähdiksi Pekka oli kutsunut maailmanmatkoiltaan tuttuja huippukokkeja, jotka olivat usein kyselleet häneltä mahdollisuutta päästä Suomeen kokkaamaan. Tänä vuonna kutsun saivat  Sturla Birgisson ja Anton Eff Tanskasta, Sigudur Helgason Islannista, Vladislav Djatsuk Virosta ja japanilainen mestarikokki Nozaki. Nimekästä suomalaiskaartia edustivat Pekan itsensä lisäksi Matti Jämsen, Henry Tikkanen ja Heikki Liekola.

Mestarit yhteisotretissa

Mestarit yhteispotretissa

Kolmepäiväisen tapahtuman jokainen päivä oli tapahtumia täynnä. Päiväaikaan gastronomian saloihin perehdyttiin Food Camp -demokeittiössä, joissa mestarit kokkasivat kukin vuorollaan. Weber Grill Academyssa grillattiin tapahtuman pääsponsoreihin kuuluvan HKScanin tuotteita ja tuottajien esittely- ja myyntipisteissä tutustuttiin seudun omiin tuotteisiin. Ohjelmassa oli myös neljä mielenkiintoista paneelikeskustelua, joiden aiheet liikkuivat ruuan ja taiteen eri alueilla niiden välisiä rajoja rikkoen.

Rypsipossua Matti Jämsenin tapaan

Rypsipossua Matti Jämsenin tapaan

Jokainen tapahtumapäivä huipentui juhlavaan fine dining -illalliseen, joiden menussa vierailevat mestarit olivat laittaneet kaiken taitonsa peliin. Kahdentoista ruokalajin menu alkoi samppanjatarjoilulla ja alkupaloilla museon Kivijärvisalissa. Illan keittiömestareiden esittäytymisen jälkeen siirryttiin Ravintola Göstaan, jossa vieraille tarjottiin pöytiin yhdeksän toinen toistaa herkullisempaa ja näyttävämpää annosta. Illan päätteeksi nautittiin vielä kahvi avecit ja petit four Kivijärvisalissa.

Pekka Terävän artisokkaluomus

Pekka Terävän artisokkaluomus

Ateriakokemus oli kertakaikkisen upea. Eri mestarien yhteistyönä suunnittelemat ja toteuttamat menut muodostivat täyteläisen kokonaisuuden, jossa yhdistyivät harmonisesti eri pohjoismaiden ruokakulttuureista poimitut maut ja raaka-aineet.

Henrik Tikkasen kampasimpukka

Henrik Tikkasen kampasimpukka

Tapahtuman yhteydessä pääsin itsekin mukaan auttamaan eri annosten esivalmistelussa ja nostoissa. Oli hienoa työskennellä arvostettujen huippumestarien apuna, vaikka töitä tehtiin välillä yömyöhään asti. Muutaman illan aikana opin uusia menetelmiä, työtapoja ja tyylejä tehdä hyvää ruokaa ja rakentaa houkuttelevia esillepanoja.

Anton Effin mustikkaherkku

Anton Effin mustikkaherkku

Aivan pelkkään hellan ääressä puurtamiseen viikonloppu ei kuitenkaan onneksi jäänyt, vaan pidimme myös hauskaa kansainvälisen kokkiporukan kesken. Uskonpa, että esimerkiksi suomalainen saunakulttuurin tunnettuus pohjoismaisissa keittiöissä kasvoi yhdessä vietettyjen iltojen ansiosta aivan uusiin sfääreihin. Majapaikkamme eli Koivulahden Rapukartanon neljä saunaa olivat ahkerassa käytössä joka ilta. Puu- ja sähkösaunan lisäksi löylyt otettiin myös  perinteisessä savusaunassa sekä järvelle hinatussa lauttasaunassa. Mahtoi siinä olla vastarannan mökkiläisillä ihmettelemistä kun aataminasuiset mestarit loikkivat löylystä järveen riehakkaasti kiljuen.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.