Parhaan possunlihan jäljillä

Tammikuun viime päivinä HK Pro kutsui ryhmän kotimaan nimekkäimpiä keittiömestareita tutustumaan Rypsiporsaan matkaan tuotantotilalta ruokapöytään asti. Reissumme alkoi aamuvarhaisella bussikyydillä kohti HK:n Forssan teurastamoa. Mestarien karistellessa vielä viimeisiä unenrippeitä silmistään johdatteli ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen matkalaiset Rypsiporsaan tarinaan.

Jo vuonna 2007 startatun projektin tavoitteena oli tehdä porsaanlihasta entistä terveellisempää ja laadukkaampaa vähentämällä lihassa olevan kovan rasvan määrää. Neljän vuoden tutkimustyön tuloksena tässä onnistuttiin lisäämällä rypsiöljyä possujen viljapohjaiseen ruokavalioon. Entistä paremman rasvakoostumuksen lisäksi uusi innovaatio tuotti muitakin herkullisia tuloksia, sillä sulavamman rasvan ansiosta Rypsiporsaan liha kypsyy ainutlaatuisen mureaksi ja maukkaaksi.

Parin tunnin bussimatkan jälkeen saavuimme Forssaan. Tehtaan johdon kalvosulkeisten jälkeen vuorossa olivat tehdaskierrokset, joilla kävimme läpi koko tuotantoprosessin possujen nukuttamisesta ruhojen paloitteluun asti. Mukana olleet mestarit ihastuivat tehtaan ammattilaisten esittämiin erilaisiin leikkuisiin ja miettivät, miten eri tavoilla niitä voisivat omissa keittiöissään käyttää. Kaikille mukana olleille oli varmasti yllätys, miten siististi ja rauhallisesti homma teurastamolla toimii, vaikka tehtaan läpi kulkee päivittäin noin 3200 possua.

Matkaseurueemme vasemmalta ylhäältä alkaen Soile Käkönen, Risto Mikkola, Akseli Herlevi, Pekka Terävä, Serko Rantanen, Eero Vottonen, Sari palokangas, Ilkka Lääveri, alhaalla Tom Tapper, Tero Mäntykangas, Janne Leppänen

Matkaseurueemme vasemmalta ylhäältä alkaen Soile Käkönen, Risto Mikkola, Akseli Herlevi, Pekka Terävä, Serko Rantanen, Matti Jämsen, Eero Vottonen, Sari Palokangas, Ilkka Lääveri, alhaalla Tom Tapper, Tero Mäntykangas, Janne Leppänen

Tehtaalta matka jatkui Huittisiin, jossa nautimme lounaan Kimmo Nikon luotsaamassa Wanha WPK -ravintolassa. Maistuvan aterian jälkeen vuorossa oli vierailu Vesa Harjunmaan tilalle, joka on yksi tarkoin valituista Rypsiporsas®-tuottajista. Isäntä ja emäntä olivatkin jo odottamassa meitä pannukahvit keitettynä ja tuoreet korvapuustit pöytään katettuina.

Kahvittelun ja jutustelun jälkeen oli aika siirtyä sikalan puolelle. Asianmukaisiin  hygieania-asuihin pukeutuneina marssimme pienempien ja suurempien possujen sekaan, isännän samalla kertoillessa rypsipossujen ruokavaliosta ja esitellessä automatiikan ohjaamaa rehunvalmistusta ja -jakelua. Ennen paluumatkalle lähtöä chefeille tarjoutui myös tilaisuus korvamerkitä mieleisensä Rypsipossut omaa ravintolaansa varten, mihin mahdollisuuteen moni mukana olijoista tarttuikin. Sen ansiosta Harjunmaan Rypsiporsasta tulee olemaan myöhemmin tarjolla muun muassa Olossa, Lapland Hotelsin ravintoloissa, Farangissa, Emossa ja G.W. Sundmansissa.

suomen Bocuse D'Or -edustaja, G.W. Sundmansin keittiöpäällikkö Matti Jämsen syöttää ravintolansa "omaa" rypsipossua.

Suomen Bocuse D’Or -edustaja, G.W. Sundmansin keittiöpäällikkö Matti Jämsen syöttää ravintolansa ”omaa” rypsipossua.

Kokonaisuutena reissun anti oli kaikkien mukana olleiden mieleen. Harva meistä oli aiemmin tullut ajatelleeksi, kuinka hämmästyttävä määrä työtä on tehty ennen kuin kokki tarttuu Rypsiporsaan lihaan ja ryhtyy kokkaamaan siitä ateriaa asiakkailleen. Vastuullinen tuotanto, ammattitaitoinen lihanjalostus ja jatkuva tuotekehitys varmistavat, että Rypsiporsas® on jatkossakin maailman parasta porsaanlihaa, kuten vakuuttaa myös keittiömestari Tomi Björck.

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.