Movember on muutakin kuin kalapuikkoja

Marraskuu on viiksekkäiden herrojen kuukausi. Kansainvälinen Movember-liike kerää jo perinteeksi muodostuneella tempauksellaan rahaa meidän miesten terveyden vaalimiseen. Vuonna 2003 Australiasta startannutta kampanjaa vietetään jo 14 maassa. Suomessa viiksiä kasvatettiin ensi kerran Movemberin merkeissä vuonna 2008.

MO13-Primary-Logo-Ranged-NEG-copy

Itselläni ovat kalapuikot kasvussa nenän alla jo viidettä kertaa, eli alusta asti olen mukana ollut. Movember on mukava piriste Suomen marraskuiseen synkkyyteen, mutta itse idea koko kampanjan takana kosketti minua myös henkilökohtaisella tasolla. Isäni nimittäin sairastui takavuosina eturauhassyöpään, joka onneksi saatiin nopealla hoidolla täysin talttumaan.

Movemberin Suomen puuhamiehen Jarno Salmivuoren tapasin ensimmäistä  kertaa viitisen vuotta sitten juhannuksena, jolloin kuulin häneltä ensi kerran Movemberin tavoitteista. Pari vuotta sitten Jarno tuli Mottiin syömään ja ehdotti hyväntekeväisyyttä ruualla. Tein työtä käskettyä ja laadin Motin listalle miehisen Mo Menun, joka sisälsi muun muassa poron sydäntä, katajanmarjoilla maustettua beurre blanc -kastiketta sekä pikkelöityä kyssäkaalia.

Huhu kokkauksistani taisi kulkea kaukomaille asti, sillä  myöhemmin Mottiin eksyi kaksi Movember-liikkeen perustajista, jotka houkuttelivat minut mukaan Movember-keittokirjoja rustamaan. Movemberin nimissä tehtiin jo aiemmin kaksi painokseltaan pientä pehmeäkantista keittokirjaa, mutta nyt julkaistu 192-sivuinen Cook Like a Man on kuitenkin ensimmäinen kovakantinen Movember-keittokirja. Kirjan reseptit on poimittu aiemmista opuksista ja minun lisäkseni niitä oli luomassa useampi Mo Chef Englannista, Irlannista ja Espanjasta.

Cook Like a Man -kirjan julkistuksessa Lontoossa.

Cook Like a Man -kirjan julkistuksessa Lontoossa.

Omat antimeni kirjan sivuille ammensin suomalaisesta ruokaperinteestä. Startteriksi valmistin jokirapuja taatusti suomalaiseen tapaan – saunassa. Kokkikavereiden kanssa lämmitettiin sauna, nostettiin liemi saunan kiukaalle lämpenemään ja löylynheiton lomassa pudoteltiin rapuja kiehuvaan liemeen. Kuvat miehekkäästä kokkaussessiosta löytyvät myös Cook Like a Man -kirjasta. Pääruokapuolella satsasin pohjoisiin makuihin kantarellilla täytetyn poron fileen ja karpalolla maustetun beurre blanc -kastikkeen muodossa. Suomalaista lähiruokaa parhaimmillaan siis.

Mestarit lauteilla alkuruokaa valmistamassa.

Mestarit lauteilla alkuruokaa valmistamassa.

Movemberiin osallistun bändimme Punkahtavan Barbaran tiimissä, jonka tuore Movember-teemabiisi löytää tiensä pian myös tähän blogiin. Punkahtava Barbara hyppää lauteille myös Movember Suomi Gala Parté -pippaloissa. Suurta päätösgalaa vietetään Bar Bäkkärin Green Roomissa 29.11. Pääsylipputulot lahjoitetaan Suomen Movemberille / Suomen Syöpäsäätiölle tukemaan suomalaista syöpätutkimusta.

1393723_10151699777706689_1552088475_n

Jo ennen sitä voit kuitenkin osoittaa tukesi hyvälle asialle pikku  lahjoituksen muodossa. Voit lahjoittaa viiksilleni netissä osoitteessa http://mobro.co/PunkahtavaBarbara. Lahjoituksesi auttaa maailmanluokan miesten terveyteen pureutuvia ohjelmia, joilla yritetään taltuttaa eturauhassyöpä. Nämä Movember Foundationin johtamat ohjelmat keskittyvät tietoisuuden lisäämiseen ja koulutukseen sekä tutkimukseen, jonka avulla aiomme saada pysyvän parannuksen miesten terveyteen.

Kiitos tuestasi jo etukäteen!

PS. Cook Like a Man -kirjan voit ostaa vaikkapa täältä.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.