Vain yksi lenkki on kirjan arvoinen

Suomalaisten kansallismakkara – HK Sininen® – viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan. Juhlavuoden kunniaksi toimittaja Markku Haapio herätti henkiin ajatuksen 10 vuotta sitten kirjoittamansa Sinisen 40-vuotiskirjan päivittämisestä tähän päivään. Makkaraklubin Makkaramestarin arvonimellä aateloidun Markun muistavat monet myös Nakit ja Muusi -kirjasta, jossa hän Antti Vahteran ja edesmenneen Visa Nurmen kanssa pureutui makkaran syvimpään olemukseen.

IMG_1827

Makkaran 5000-vuotisesta historiasta lähdetään liikkeelle tässäkin, Sininen Lenkki 50 ja mestarien makkarareseptit -nimen saaneessa juhlakirjassa. Muinaisesta Mesopotamiasta tullaan nopeasti Suomeen ja käydään läpi Sinisen tie Suomen suosituimmaksi makkaraksi.  Muistutetaanpa siinä sivussa myös HK Sinisen roolista sosiaalisena innovaationa, naisten vapauttajana ja Suomen kansan rakentajana. Kotikokeille ja meille keittiön ammattilaisille kirja tarjoaa tietysti myös runsain mitoin uusia ideoita Sinisestä nauttimiseen.

Juhlakirjan reseptinikkareiksi Markku kutsui aimo joukon huippukokkeja, joiden taitoja on tähditetty sekä Michelinin toimesta että palkittu television Top Chef -kisoissa. Jokainen kutsun saanut lähti innolla mukaan talkoisiin rakentamaan Sinisestä oman tyylinsä mukaisia lenkkiherkkuja. Viidentoista mestarin työn tuloksena syntyi – kuinka sattuikaan – viisikymmentä herkullista reseptiä.

Pekka Terävä; Eräänlainen makkarakeitto

Pekka Terävä; Eräänlainen makkarakeitto

Makuskaala ulottuu Haapion itsensä muistiin merkkaamasta Mummon makkarasopasta Flavio Giacoletton Koskenkorvalla terästämiin suklaisiin makkarakonvehteihin.  Eri mestarien käsissä Sininen on saanut uusia sävyjä muun muassa kolumbialaisesta, intialaisesta, meksikolaisesta, italialaisesta, kiinalaisesta ja jenkkiläisestä keittiöstä kotoisen Lapin eksotiikkaa unohtamatta.

Kira Weckman; Kolumbialainen makkarakori

Kira Weckman; Kolumbialainen makkarakori

Upean kirjan kruunaavat Roni Lehden ottamat ruokakuvat, joita varten tehdyt annokset kokattiin ja kuvattiin kahdessa päivässä. Itseni lisäksi urakkaan osallistuivat HK:n omat keittiömestarit Janne Leppänen, Tom Tapper ja Henry Lepist, sekä vierailevina mestareina Flavio Giacoletto ja Pekka Terävä.

Risto Mikkola; Sininen uunilenkki New Way

Risto Mikkola; Sininen uunilenkki New Way

Esimakuna kirjan annista yksi omista luomuksistani reseptin kera. Sininen uunilenkki New Way, olkaa hyvät. Loput reseptit löydätte lähimmästä kirjakaupasta 🙂

 

Sininen uunilenkki New Way

1 HK Sininen lenkki

120 g smetanaa

0,5 dl Auran mustaa sinappia

100 g punaleimaemmentalia raastettuna

1 dl persiljahaketta

2 rkl sinapinsiemeniä

mustapippuria rouhittuna

 

1. Kuori ja viipaloi lenkki 1 cm:n paksuisiksi siivuiksi.

2. Yhdistä makkara ja muut ainekset kulhossa ja sekoita hyvin. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja tasoittele pinta.

3. Paista 160-asteisessa uunissa 25 minuuttia.

 

Perunamuuusi

1 kg jauhoisia perunoita kuorittuna

2 dl smetanaa

200 g voita

1 rkl sinapinsiemeniä

1 tl suolaa

1. Keitä perunat kypsiksi.

2. Yhdistä voi, smetana, sinapinsiemenet ja suola. Kiehauta.

3. Soseuta perunat survimella tai paseeraamalla. Sekoita perunasose ja smetana-voiliemi keskenään. Tarkista maku ja tarjoa muusi lenkin kera.

Juomasuositus: vaalea tai tumma lagerolut, maito, vodkasnapsi.

 

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.