Meidän poikamme Tukholmassa, osa II

Kuten viimeksi kerroin, on ”smart street food” noussut Tukholmassa arvoon arvaamattomaan. Perinteisten pikaruokapaikkojen ja katugrillien rinnalle on kohonnut melkoinen joukko laatu edellä tarjontaansa kehittäviä hampurilaisravintoloita, joita yhdistää smart street food -ideaan olennaisesti liittyvä ruoan tuoreus ja raikkaus. Korkean laadun lisäksi muita yhdistäviä tekijöitä ovat jatkuva jono ravintolan ulkopuolella, konstailematon sisustus ja raaka-aineiden jäljitettävyys tuottajatiloille asti.

Yksi kehutuimmista uuden aallon hampurilaispaikoista on Kungsholmenin rantakadulla sijaitseva Flippin’ Burgers. Ravintola on ollut avoinna vasta runsaan vuoden, mutta saavuttanut jo suuren suosion – nettiarvosteluissa moni sanoo Flippin’ Burgersin hampurilaisia maailman parhaiksi. Pohjatyö maineen luomiseksi on ainakin tehty kunnolla, sillä ravintolan omistaja Jon Widegren reissasi ennen paikan perustamista kuusi viikkoa ympäri jenkkilää. Matka kulki 64:n hampurilaispaikan kautta erilaisia hampurilaisia maistellen ja ottaen oppia niiden valmistuksesta ja koostumuksesta.

Amerikan mallin mukaisesti Flippin’ Burgersista syntyi pelkästään hampurilaisiin keskittyvä ravintola, jonka ykkössääntöihin kuuluu se, että hampurilaisen täytyy olla syötävissä käsin. Haarukoita ja veitsiä ravintolassa ei edes tuoda pöytään. Itsestään selvää on tietysti sekin, että Flippin’ Burgersissa sämpylät ja pihvit tehdään itse ja hampurilaiset valmistetaan asiakkaan odottaessa eikä ennakkoon vitriiniin vanhenemaan.

Hampurilaisbuumiin on lähtenyt mukaan myös Tukholman ravintolamoguli Melker Andersson. Hänen, Danyel Couetin ja Jonas Ålundin isännöimä Vigårda Barbecue löytyy Norrlandsgatan 13:sta, hulppeasta Mood-kauppakeskuksesta. Sisustukseltaan mustavalkoista linjaa suosiva Vigårda voitti Mitt Kök 2012 -messuilla Årets Snabbmat -tittelin ja valittiin myös vuoden tulokkaaksi pikaruokaravintoloiden sarjassa.

Pulled pork burger

Pikaruokapaikan perusidean mukaisesti Vigårda toimii itsepalveluperiaatteella. Ensi vaikutelma on kuin huoltiksen baariin saapuisi, jos sulkee silmänsä ravintolan tyylikkäältä miljööltä. Teräksisen linjaston äärelle saavuttuaan asiakas poimii itselleen tarjottimen ja kertakäyttöiset ruokailuvälineet sekä kerää pahvirasiaan mieleisensä lisukkeet. Itse hampurilaiset ja haluttaessa ranskalaiset tilataan kassalta, josta ne myös noudetaan annoksen valmistuttua.

Vigårda menu

Hampurilaisia Vigårdan listalta löytyy jokaiseen makuun. Perinteisen naudanlihapihvin lisäksi paikan päällä leivotun sämpylän sisään saa vaihtoehtoina esimerkiksi maissikanaa, lohta ja hitaasti haudutettua, revittyä possua. Tarjolla on myös härkää sekä lammasta ja löytyypä listalta myös kasvishampurilainen sellaista kaipaavalle. Annoksestaan voi nauttia joko paikan päällä tai ottaa sen mukaan kotiin tai konttorille. Iltaisin Vigårdassa voi tilata hampurilaisen kyytipojaksi myös lasillisen viiniä tai istahtaa drinkille DJ:n luodessa rentoa tunnelmaa.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin Meidän poikamme Tukholmassa, osa II

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.