Lihan iloja Tukholmassa

Tammikuussa työmatka vei läntiseen naapurimaahamme, mikä tarjosi mainion tilaisuuden tutkailla Tukholman tämänhetkistä ravintolatarjontaa. Svenssonien keittiöissä näyttää olevan vallalla kaksi vahvaa trendiä: liharavintolat ja smart street food -paikat. Kikkailun sijasta ruuanvalmistuksen pääroolissa ovat huippuluokan raaka-aineet sekä tiukka tietämys niiden tarjoamista mahdollisuuksista.

Heti ensimmäisenä iltana tiemme vei ravintola AG:hen, joka palkittiin viime vuonna Sveriges Köttkrog 2012 -tittelillä. Kungsholmenissa sijaitsevan ravintolan sisäänkäynti on melko huomaamaton ja suorastaan vaatimaton. Nuhruisten portaiden päästä kuuluva iloinen puheensorina ja astioiden kilinä johdattivat meidät kuitenkin yläkertaan, jossa huomiomme varasti heti iso lasivitriini. Vitriinissä riippui mureutumassa kymmeniä kiloja erilaisia lihoja, joita katselimme  susilauman lailla suupielet kuolaa valuen.

AGlihavitriini

Takit narikkaan luovutettuamme koukkasimme ensin baarin puolelle. Kurkun kostukkeiden lisäksi AG:n baarissa tarjoillaan monen sortin tapaksia. Baarin oman keittiömestarin suosituksesta tyydytimme akuuteimman lihanhimomme maanmainiolla jamon pata negrolla ja salame piccantella, ennenkuin hovi saatteli meidät salin puolelle.

Pöytään päästyämme luoksemme riensi kokkipukuinen kaveri, jota peräti lihasommelieriksi kutsuttiin. Tämä näyttävästi tatuoitu vanhempi herrasmies osoitti tietävänsä lihasta liki kaiken tietämisen arvoisen ja vähän enemmänkin. Mieltymyksemme selvitettyään hän räätälöi meille niiden perusteella illallisen, joka oli pelkkää lihan juhlaa.

kuva

Ruuat tuotiin pöytään tarjoiluvaunulla, josta paljastui kolme komeaa välikyljystä kumppaneinaan uuniperunaa valkosipulivoilla, béarnaise-kastiketta ja kevyttä salaattia dijon-vinaigrettella. Kuulostaa kenties koko lailla perussetiltä, mutta voin vannoa nautinnon olleen vähintäänkin siitä pyydetyn 695 kruunun arvoinen. Ainutlaatuisella tavalla viikkoja kirkkaan rasvan sisällä raakakypsennetty entrecote maistui ankanmaksalta, oli erinomaisen mureaa ja kypsyysastekin paras mahdollinen.

AGentrecote

Lihan iloihin ehdimme reissun aikana syventyä myös parissa Ruotsin arvostetuimpiin keittiömestareihin lukeutuvan Melker Anderssonin omistamassa ravintolassa. Näistä Grill mainostaa nimensä mukaisesti jokaisen ruoka-annoksensa sisältävän jotain grillattua olipa kyse sitten alku-, pää- tai jälkiruuasta. Jo ravintolan aulassa asiakasta tervehtii vartaassa pyörivästä kokonaisesta karitsasta lähtevä herkullinen tuoksu. Oma valintani Grillissä oli iberico-possun kyljys, joka tarjoiltiin kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti vielä vaaleanpunaisena sisältä. Viimeiset elinkuukautensa lähes pelkästään tammenterhoilla herkutelleen iberico-porsaan liha on erittäin maukasta ja rasvoittunutta ja kypsyy mureaksi tavallista possua nopeammin. Kannattaa maistaa, jos kohdalle osuu.

Ibericopossua

Myös smart street food -rintamalla ruotsalaiset vannovat laadukkaiden raaka-aineiden, tuoreuden ja taidokkaan valmistuksen nimeen. Ei siis ihme, että kehutuimpiin burgerpaikkoihin, kuten Flippin’ Burgers ja Vigårda, on jatkuva jono. Niistä kuitenkin ensi kerralla enemmän.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.