Herkullista Joulua ja Nautinnollista Uutta Vuotta

Suomalainen ravintolakulttuuri on harpannut aimo loikan eteenpäin vuoden 2012 aikana. Uusia hyviä ja jännittäviä ruokaravintoloita on noussut eri puolille maata kuin tatteja syksyn sateilla ja monia pystejä vuosien varrella saaneet gourmet-ravintolat ovat petranneet edelleen tasoaan. Hienoa työtä, hyvät kollegat!

Kuluneen vuoden kuumimpia trendejä on ollut aidosti etnisten ravintoloiden vahva esiinmarssi. Aiemmin kovin aasialaispainotteinen ruokakirjo on laajentunut ja esimerkiksi omiin suosikkeihini kuuluva meksikolainen keittiö on saanut jo jalansijaa ainakin Helsingissä. Aivan äskettäin pääsin itsekin nauttimaan Annankadulla jo jonkin aikaa toimineen ravintola Patronan meksikolaisherkuista. Autenttisten makuelämysten lisäksi paikan aitoutta korosti keittiöstä kaikuva espanjankieli, jolla muun muassa Meksikosta, Kolumbiasta ja Argentiinasta stadiin kotiutunut henkilöstö pitää toisilleen jöötä. Caramba, lisää tällaista!

Etnisten keittiöiden rinnalla nousuaan jatkavat luomu- ja lähiruoka. Moni ravintola hakee jo nyt osan raaka-aineistaan suoraan luotettavilta lähituottajilta,  mutta samaan aikaan myös elintarviketeollisuus tekee parhaansa palvellakseen ammattikeittiöitä luomutuotteidenkin tarjonnassa. Kysyntää luomulle kyllä riittää, sillä tarjonnan lisääntyessä vähittäiskaupoissa kuluttajien kiinnostus luomua kohtaan kasvaa myös ravintoloissa.

Asiakkaiden lihanhimon kohteeksi ovat hiukan yllättäenkin nousseet entistä halvemmat ruhon osat. Esimerkiksi possun kylkeä, niskaa ja jopa poskea pitkään haudutettuna löytyy yhä useamman ravintolan listalta ja mikäs siinä. Mureampaa, mehukkaampaa ja monenlaisiin menuihin sopivampaa lihaa tuskin on, kun asialla on taitava kokki.

Possun kylki tarjoaakin mainion aasinsillan Jouluun. Tämän jutun liitteenä on nimittäin Ripen Joulumenu, jossa kinkun korvaa tähtianisliemessä haudutettu porsaankylki. Possua ei siis jätetä, eikä muuten muitakaan suomalaisen Joulun tuttuja makuja. Lukaisepa resepti läpi ja kokeile viimeistään ensi Jouluna.

Ripen Joulumenu

Minulle henkilökohtaisesti Joulu on tärkeä tapahtuma, jonka kohokohdan muodostavat itse valmistettu jouluateria ja yhdessäolo perheen ja läheisten kanssa. Aterioinnin, lahjojen jaon ja muiden jouluisten perinteiden lisäksi minulla on silti yksi ikioma perinnekin. Illan jo hiljetessä keitän itselleni kupillisen vahvaa espressoa ja poimin hyppysiini hyvän sikarin sekä lasillisen laadukasta konjakkia. Niiden kera hiivin ulos terassille ja alan kilautella hyvän joulun toivotuksia ystävilleni, jotka kauhunsekaisella ilolla soittojani varmaan jo odottavatkin. Muistakaa siis pitää puhelimet auki…

Sinulle, hyvä lukijani, haluan toivottaa yhtä lailla Iloista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta. Tapaamisiin taas 2013.

Joulumenu

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin Herkullista Joulua ja Nautinnollista Uutta Vuotta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.