Huti tuli – on anteeksipyynnön paikka

Kiitos runsaasta palautteesta ”Trendiallergiat saavat kokin kiehumaan” -päivitykseeni. Olen iloinen siitä, että blogini aiheuttaa keskustelua tästäkin aiheesta. Valitettavasti keskustelu suuntautui kuitenkin aivan toisaalle kuin tarkoitin, pääosin huonoista sananvalinnoistani johtuen.

Siksi pyydänkin nyt nöyrästi anteeksi kaikilta teiltä, jotka olette pahoittaneet mielenne esittämistäni ajatuksista. Suhtaudun AINA täydellä ammattitaidolla ja huollellisuudella allergioihin. En kyseenalaista pähkinä-, kala-, maito- tai mitään muutakaan allergiaa tai intoleranssia, joiden aiheuttamat terveydelliset riskit kyllä tiedän. Aidosti ruokarajoitteisten ihmisten sijasta jutun piikki oli suunnattu nirsoilijoille, jotka muistavat kyllä vaatia esimerkiksi laktoosittomia alku- ja pääruokia, mutta pistelevät innolla poskeensa jälkiruokapöydän kermajäätelöt ja suklaamousset. Ja heitä on yllättävän paljon.

Suurin syy haluuni nostaa tämä asia esille liittyy ravintola-alan käytännön toimintaan. Suomessa palkkakulut sivukustannuksineen ovat korkeat, jolloin kaikki ylimääräinen tekeminen täytyy karsia minimiin. Tämä johtaa käytännössä siihen, että ravintoloissa siirrytään yhä enemmän käyttämään ruoanlaitossa esimerkiksi laktoosittomia tuotteita läpi koko ruokalistan. Ja vaikka makuasioista ei pitäisi kiistellä, niin ainakin omasta mielestäni aito kerma ja aito voi tekevät ihan oikeasti ruoasta maistuvampaa.

Toinen mahdollisuus on tietysti ottaa aivan uusi näkökulma ruokalistan suunnitteluun. Tällöin aitoja raaka-aineita hyödyntävien annosten rinnalle suunnitellaan omat annokset eri ruokarajoitteista kärsiviä asiakkaita varten. Tässä tullaan kuitenkin taas kustannuskysymysten äärelle, kun halutaan tarjota kaikille asiakasryhmille yhtä korkeatasoinen ruokatuote. Erikoisraaka-aineet maksavat enemmän kuin perustuotteet, joten pitäisikö erikoisruokavalioihin sopivista annoksista ottaa extramaksu? Maksetaanhan niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin pizzan puolittamisesta monesti muutama euro.

Olisiko pieni hintalisä riittävä karsimaan ruokaan liittyvään trendinirsoilua ja samalla keino varmistaa, että jokainen voi herkutella ravintolassa turvallisesti mahdollisista ruokarajoitteistaan riippumatta? Keskustelu aiheesta jatkukoon.

Kunnioittaen,

Kokki Risto Mikkola

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

34 vastausta artikkeliin Huti tuli – on anteeksipyynnön paikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.